MIKKEL SØNDERGAARD, “FLAMING”, PAINTING, COLLAGE, DRAWING & A NEWSPAPER

14-07-2005 – 20-08-2005

 

Udstillingen åbner torsdag d. 14. juli 2005.

Vi byder velkommen til FLAMING midtvejsfernisering torsdag d. 4. August 2005 kl. 17 – 20.

Det er Galerie Birthe Laursen en fornøjelse at åbne dørene for Mikkel Søndergaards første separatudstilling FLAMING.

På udstillingen vises nye malerier og tegninger af Mikkel Søndergaard. Oplev et farverigt sprudlende univers – befolket af alt fra Bode Miller til en flyvende bjørn, fra en grøn Elvis til Berlusconi på toppen – når hr. Søndergaard jonglerer sikkert rundt med mange stilarter. Hvad enten det er meterstore portrætter eller graffitiinspireret nonfigurativt maleri, er de udført uden rysten på hånden og hviler i deres balancering mellem alvorlig tyngde og legende lethed. Værkerne er alle skabt i forbindelse med udfærdigelsen af avisen FLAMING, og udstillingen bliver en visuel tour de force leveret af et alsidigt talent.

FLAMING er en tabloidavis, hvori forskellige avisartikler er blevet illustreret med maleri, tegning og digitale collager. Avisillustrationer er i dag oftest forsidecollager og tegninger fra teatret, retten eller andre steder, kameraet ikke er tilladt (ganske groft sagt). Derudover består en avis af tekst med tilhørende fotografi – ét glimt til at illustrere den ofte mangevinklede tekst. Mikkel Søndergaards avis skal ses som et modspil til denne stereotype brug af billeder i avismediet generelt. Et forsøg på at nuancere læsningen af en tekst, ved at lade billedet være ligeså mangefacetteret som teksten, således at læseren udfordres til en mere synæstetisk oplevelse af tekst og illustration. Og samtidig et forsøg på at udviske en hierarkisk opfattelse af tekst før billede eller omvendt, så opsætningen ses som en helhed. Modsat fotojournalisten, der skal være tro mod det fotograferede som afbilding, kan man som malende illustrator tillade sig nærmest at være utro eller måske bare troløs. Man kan forklare, karikere eller fortælle uden dokumentarisk forpligtelse – og herved også pege på objektivitetens skrøbelige konstruktion.

Avisen FLAMING skal også ses som et pilotprojekt for et særtillæg, og håbet er en åbning for mere krævende og kreative måder at illustrere på. Tillægget tænkes som et nyt forum for tekstvisualisering udført af kunstnere, designere, fotografer osv. – et bud på en anderledes udfordring af teksten fra den illustratoriske side.

Mikkel Søndergaard (f. 1976) er uddannet på det Kgl. Danske Kunstakademi i København og på Designskolen i Kolding med en master i visuel kommunikation. Han har bl.a. udstillet på Charlottenborgs Forårsudstilling og Kunstnernes Efterårsudstilling.

Udstillingen fortsætter til d. 20. August 2005.