FIGURES OF CONSTRUCTIONS – Esben Klemann/Patrick Cornillet. 4.10. – 10.11.18. Fernisering 4.10. kl. 17-20

  • Esben Klemann: Uden Titel, 2014. Stentøj. 23 x 17 x 17 cm.
  • Esben Klemann: Uden Titel, 2014. Stentøj. 40 x 40 x 40 cm.
  • Patrick Cornillet: Heavy Light 2. Olie på træ. 99 x 120 cm.
  • Esben Klemann: Uden Titel. Stentøj. 32 x 20 x 20 cm.
  • Patrick Cornillet: Heavy Light 4. Olie på træ. 42 x 54 cm.
  • Esben Klemann: Uden Titel, 2010. Stentøj. 20 x 45 x 20 cm.
  • Patrick Cornillet: Heavy Light 1. Olie på træ. 140 x 219 cm

I Birthe Laursen Art Room udstiller Esben Klemann (DK) og Patrick Cornillet (F) sammen for første gang. Fælles for de to kunstnere er interessen for arkitektoniske konstruktioner. Begge kunstenere arbejder med form, struktur og opbygning, men de gør det i forskellige medier. På udstillingen viser Klemann et udvalg af sine keramiske værker, mens Cornillet viser maleri.

I en række gitterkonstruktioner i ler eksperimenterer Klemann med klassiske skulpturelle problemstillinger såsom massefylde, overflade og rumlighed. I værkerne på udstillingen bygger han konstruktioner op uden en solid kerne og arbejder i stedet med hule eller delvist hule geometriske former med røde, sorte, grå og hvide glasurer. Det kan opleves i det 3.dimensionelle keramiske værk, hvor en bjælke i ler har fundet dens vej ind i den spinkle gitterkonstruktion. Andre af Klemanns konstruktioner rejser sig i rummet som små fine buer eller trekanter, der skaber et hulrum og mest af alt er til stede som én stor overflade. Som en væsentlig del af udstillingen er en bordopstilling, hvorpå værkerne synes at glide sammen og påvirke hinanden samt på uprætentiøs facon invitere til at gå på opdagelse blandt fuldendte keramiske konstruktioner, skitser i beton og andre materialiserede idéer. Typisk for Klemanns praksis er tydelige processpor i materialet, der vidner om at alting starter ét sted med en idé, og at han lader værket vokse frem, så det i det færdige værk kan fornemmes, hvad materialet har været igennem. Klemann udfordrer også den klassiske stuk i Birthe Laursen Art Room. I et hjørne af lejligheden tilføjer han en formmuterende stuk og lader en uforudsigelig skulpturel konstruktion blande sig med lejlighedens nuværende stuk af blomsterbrokader og linjeforløb.

Cornillet maler intense billeder af arkitektoniske former i beton. Han viser os en tilsyneladende håndfast og solid verden, men blot fragmenter af den. I flere af hans malerier møder vi bygninger uden reelle vægge, ufærdige konstruktioner eller ubeboelige huse, der hverken har ind- eller udgange. Der er ingen mennesker til stede i Cornillets konstruktioner, og mange af malerierne rummer en let surrealistisk og gådefuld stemning. I enkelte billeder står der på mystisk vis en enlig stol, hvilket vidner om mulig menneskelig tilstedeværelse og samtidigt giver en forståelse for skalaforhold. Cornillet maler med udgangspunkt i et fotografisk forlæg, som han selv har taget eller fundet i magasiner, på nettet eller i aviser. Han har dog aldrig dyrket det fotorealistiske maleri, tværtom er det motiverne, der interesserer ham. Motiver som han først bearbejder digitalt og derefter oversætter til maling på træplader. Cornillet påfører malingen med forskellige redskaber og efterlader gerne synlige penselstrøg, spor efter en spartel ligesom farverfelter ofte støder skarpt op mod hinanden og danner abstrakte møder mellem form og farve.

Der er noget umuligt over de to kunstneres konstruktioner, som når Klemanns keramiske værker folder og holdes sammen på måder, der virker naturstridigt for leret som materiale og når papirtyngde betonformer i Cornillets maleri ender ufuldstændigt i den blå luft. Klemann laver skulptur, der udfordrer leret som materiale, mens Cornillet med sin påføring af maling og valg af motiv udfordrer maleriets rum.

Bio: Esben Klemann (1972) er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi i 1990-1992 og fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1996-2002. Klemann har deltaget i flere gruppeudstillinger fx Soil, SixtyEigt Art institute, 2017 (København); Kant til kant, Ikast Kunstpakhus med Lisbeth Eugine Rasmussen, 2016 (Ikast); Art 15. (London) og Koldt Vand i Blodet, Bornholms Kunstmuseum, 2013 (Bornholm). I 2014 kuraterede Vejen Kunstmuseum en separatudstilling, og i 2009 arrangerede Bornholms Kunstmuseum soloudstillingen Nye Genveje. Klemann har flere omfattende udsmykningsopgaver bag sig. I 2017 lavede han en stedsspecifik betonskulptur til Odder Højskole og senere i 2018 afslutter han et værk i en rundkørsel i Bornholms Regionskommune. Han har vist keramiske værker på Biennale internationale de céramique de Châteauroux, 2017 (Frankrig). Klemann har værker i samlinger på blandt andet Bornholms Kunstmuseum og Vejen Kunstmuseum. Han er repræsenteret af Galerie Maria Lund, Paris.

http://www.esbenklemann.dk

Bio: Patrick Cornillet (1968) er uddannet fra École Pivaut, Nantes. Cornillet har vist værker på flere udstillinger bl.a. Other realities, Espace d’art PASO, 2017 (Drusenheim, Frankrig) og Collectief, Absolute Art gallery, 2016 (Knokke, Belgien). Han har flere soloudstillinger bag sig bl.a. i Galerie Birthe Laursen, 2006 (København) og Galerie Birthe Laursen, 2001 (Paris). Cornillet har vundet adskillige priser fx Fondation François Schneiders talentpris i kategorien maleri i 2013. Han har værker i forskellige samlinger bl.a. Lefranc-Bourgeois; Le Mans Banque Populaire, Nantes og Collection ville de Saint-Grégoire. Cornillet er repræsenteret af School Gallery, Paris og Galerie Bertrand Gillig, Strasbourg.

http://patrickcornillet.blogspot.com/