TOMAS LAHODA, “AD PAINTINGS”, PAINTING AND DIGITAL COLLAGE

01-09-2005 – 08-10-2005

 

Velkommen til fernisering torsdag d. 1. september 2005 kl. 17 – 19.

Galerie Birthe Laursen er stolt over at præsentere den første separatudstilling i flere år herhjemme med den tjekkiske kunstner Tomas Lahoda.

På udstillingen Ad Paintings vises malerier og digitale collager af Tomas Lahoda, der reflekterer over og undersøger den kommercielle verdens begreber, metoder og budskaber. Lahoda parafraserer reklameverdenen for parfume, briller, sko og andre mode-accessories med sine psykedeliske modeller og pseudoabstrakte kompositioner. I et syret univers rekontekstualiserer hans malerier reklamers lokkende natur og tankevækkende billedverden. Gennem styling- og crossoverteknikker samt en vibrerende, flourescent tyggegummi-farveskala opstår Lahodas billeder af deforme modeller omringet af et kinky repertoire af indsatte pasticher af parfumeflakoner. I collagerne bøjes slogans fra forskellige produkter til næsten ugenkendelige neo-geometriske kompositioner, der former skrifttegn til afbalancerede harmoniske farveflader.

Tomas Lahodas udgangspunkt er en verden, hvor udstillingen af varers aura udtømmer objekter fra deres egentlige økonomiske værdi. Varerne etableres som materialiserede manifestationer af længsler, mål og tilværelser. Tiltrækningens magt, det overfladiskes magt, den visuelle manipulations magt, skaber ifølge Lahoda drømme, begærer og forventninger, som vi projicerer over på varernes verden. I al sin fuldkommenhed og sit fokus foreslår præsentationen af varer – i lighed med Lahodas malerier, der baserer sig på dem og er inspireret af dem – det, som forbrugsverdenen foregiver at tilbyde: det absolut smukke, det evigt ny og den ”forbrugelige” perfektion. Varers æstetik – tings glamour – skaber et syntetisk miljø af permanent begær og af ønsket om at blive begæret. På den måde opnår ting ny identitet, betydning og sjæl. Specielt mode-accessories kan, mener Lahoda, ses som det ideelle billede på nutidens alter – som prototyper, der tjener den narcissistiske tilfredsstillelse af begær såvel som bestræbelsen efter sikkerhed og opnåelsen af social status.

Tomas Lahoda, født 1954, er uddannet fra Kunstakademiet i Prag. Han har bl.a. arbejdet som lektor på Det Jyske Kunstakademi, Århus, udstillet på gallerier og museer fortrinsvis i Tjekkiet og Danmark, samt lavet performances med Hotel Pro Forma.

Udstillingskataloget kan rekvireres ved henvendelse til galleriet.

Udstillingen fortsætter til d. 8. oktober 2005.