Sophie Dupont – Værker 2007-2018 / 22.05.18 – 07.06.18

Fjerdragt, 2007. Olie på lærred, 125 x 140 cm.


SOPHIE DUPONT – VÆRKER 2007-2018

FORLÆNGET TIL 7. JUNI ÅBEN MAN-FRE 11:00-17:00 SAMT EFTER AFTALE 

Udstillingen i Birthe Laursens Art Room viser for første gang en større samling af den danske kunstner Sophie Duponts maleri, keramik og grafik lavet i perioden 2007-2018. Dupont er primært kendt som performancekunstner, og udgangspunktet for hendes performances er tilstedeværelsen af den sansende, fysiske krop i rum og tid. Dupont har en meditativ og spirituel tilgang til sin kunstpraksis, hvilket bl.a. kommer til udtryk i værket Marking Breath (2011-). En performance, hvori en immateriel og vital handling gives form, når Dupont stille og monotont markerer sine åndedrag fra solopgang til solnedgang. Tidens gang markeres, når hun ridser hver ind- og udånding ind i skind, kobber-, zink-, guld- eller sølvplader alt efter hvilken verdensdel og lokalitet, hun performer i.

Værkerne på udstillingen rummer mange af de elementer, som kendetegner Duponts performances. De balancerer mellem formelle, geometriske udtryk og fortællende scenerier. Udstillingens keramiske værker og de større malerier er figurative og fabulerende. Keramikken består af smukke og finurlige vaser holdt i lyse og brune nuancer med stiliserede ansigter, skæg, perler og rottehaler. I de store malerier poserer kvinder i lange, mønstrede rober og fyldig fjerboa, mens der i andre billeder males detaljerede rum beboet af familier i forskellige konstellationer – med en undertone af let psykologisk spænding og noget tilsyneladende besynderligt. Derudover har Dupont siden 2007 arbejdet med en serie af abstrakte malerier i mindre format, hvori hun benytter sig af geometriske former og skaber farverige værker med et simpelt, rent og centreret udtryk. De har titlen Abstract Paintings og er visualiseringer af ændringer i egne mentale og psykologiske tilstande. Kroppens struktur er her til stede som geometriske former og linjeforløb.

  

Kunsthistoriske referencer til enkelte kunstnere og kunstbevægelser er hyppigt til stede i Duponts værker. I hendes performances trækker hun på en tung tradition fra andre markante kvindelige performancekunstnere, såsom cubanske Ana Mendieta (1948-1985) og serbiske Marina Abramovic (f. 1946), der begge ligeledes i deres praksis undersøger spørgsmål af eksistentiel karakter. Brugen af grundformer, som cirklen, firkanten og trekanten er ikke blot at finde i Duponts Abstract Paintings, de forekommer også i hendes performances, hvor hun bl.a. har forholdt sig til sin egen kropsfylde omformet til de tre nævnte grundformer i både 2. og 3. dimensioner udført i stål. I Duponts praksis går de geometriske former hånd i hånd med undersøgelser af det spirituelle liv, og hun trækker på traditioner gennem flere perioder fra tantriske tegninger fra det 17. århundrede til Bauhaus i det 20. århundrede.

Sophie Duponts praksis tager favntag med menneskes liv, med transformative tilstande og liv og død sat ind i et cyklisk forståelsessystem.

Bio: Sophie Dupont (f. 1975) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2007, og fra London Contemporary Dance School i 1996. Ved siden af sin kunstpraksis underviser hun i yoga. Dupont har modtaget en lang række legater og hædersbevisninger senest Anne Marie Telmanyi født Carl-Nielsens fond til støtte for kvindelige kunstnere over 40 år. Siden 2010, hvor Dupont lavede sin første performance, har hun udstillet massivt i nationale såvel som internationale sammenhænge, senest i gruppeudstillingen Cool, Calm and Collected på Aros Aarhus Kunstmuseum. I 2017 havde hun er stor soloudstilling på Overgaden Institut for Samtidskunst, Kbh. med titlen This Will Also Change. I foråret 2018 er Sophie i et artist in residency på Casa Wabi, Mexico.

Artist Talk med Sophie Dupont og Ph.d., kunsthistoriker Charlotte Præstegaard Schwartz torsdag d. 24. maj 2018 kl. 17-18.

Abstract Paintings.
Sophie Dupont (tv) og Kurator Charlotte Præstegaard Schwartz (th)

Fri entré, men tilmelding pr. mail er nødvendig: cp@birthelaursen.com