PERNILLE KLØVEDAL HELVEG, “SÅL”, PAINTING, DRAWING, GRAPHICS AND PHOTOGRAPHY

08-11-2007 – 20-12-2007

 

Fra det øjeblik, du tager dit første skridt, bærer dine fødder dig rundt i verden. De følger dig – eller du følger dem – hele livet igennem. Billedkunstneren Pernille Kløvedal Helweg har gjort sig denne jordnære og almene iagttagelse, men hun illustrerer ikke en færdigsyet idé med sine malerier. I stedet benytter hun maleriet som et mentalt sanseapparat. Med bevidstheden og sansningen rettet mod fødderne fortsætter hun med penslen føddernes bevægelse.

Pernille Kløvedal Helweg har i årevis været optaget af det levendes bevægelse, men hvor hun tidligere har arbejdet dels grafisk og æstetisk raffineret med dyrespor, dels fotografisk og dokumentaristisk med forskellige måder at bære sko på i en globaliseret verden, viser udstillingen SÅL, hvordan hun netop bearbejder bevægelsens udtryk og energi i maleriet.

Sålen er den nedadvendte berøringsflade mellem menneskets og verdens krop. Der går konstant signaler fra nervebaner gennem fodsålen til hjernen, men fødderne er i dag gemt og glemt. Alle kulturer har deres særlige måde at forholde sig til foden på. I dag rejser vi stolesiddende og glemmer i vores en-dimensionelle selvopfattelse, som vi har fra spejlet på væggen, at andre opfatter os tre-dimensionelt som vandrende væsener med en bagside og en underside. Uden at virke dogmatisk gør Pernille Kløvedal Helweg opmærksom på, at der i dag ligger kvaliteter i at se og opleve verden og hinanden gennem fødderne. Så må andre tage det næste skridt.

Udstillingsfolderen indeholder teksten ”Fodnoter” af Tor Nørretranders. Læs her.

Pernille Kløvedal Helweg er født i 1946. Hun er maler, tegner og grafiker. I anledning af hendes udstilling Fodens Gestus på Museet for Fotokunst, Brandts, i foråret 2007 udkom bogen FOOTAGE, som også behandler temaet fod og bevægelse. Dét tema har hun desuden bearbejdet filmisk gennem filmen Svinesøen, grafisk med udstillingen Sporets Rytme og nu malerisk med udstillingen SÅL. Hun har modtaget legater, bl.a. Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat i 2002, og sidste år Marie og Johan Vilhelm Andersens legat for sin indsats indenfor grafisk kunst.

Udstillingen kan ses til og med d. 20. december 2007.